Beszélgetés

Emlékek, tervek, utópiák - Interjú Sorin Antohival

Az alábbi interjú eredetileg 2005 végén készült élőszóban Sorin Antohival, melyet ő később, 2006 végén megszerkesztett és részben átírt. Ez azután történt, miután napfényre került kapcsolata a Securitateval, és kiderült, hogy nem kapta meg a doktori fokozatot a Jászvásári Egyetemtől, és ezt követően minden CEU-n betöltött posztjáról lemondott.
Folyóiratunk nem azért jelenteti meg ezt az interjút, hogy kifejezze támogatását Antohi iránt, vagy hogy cselekedeit igazolni próbálja. Úgy hisszük, hogy az interjú érdekes dokumentum, mely a múlt év eseményeinek komplexebb megértését is lehetővé teheti. Reméljük, hogy tisztázó erejű lehet annak bemutatása, hogy Antohi hogyan látta és látja karrierjét.

 

„Fújt a Zeitgeist, és ha az ember kitette a kis zsebkendőnyi vitorláját, az fújta őt a megfelelő irányba”

Geréby György filozófiatörténésszel Bárány Tibor, Csordás Attila, Hardi János és Rónai András beszélget.
 

A kronológia nem szavatol az irodalomtörténet-lady biztonságáért - Interjú Arató Lászlóval

Mostanában sok szó esik arról, hogy a felsőoktatás komoly válságban van. Például nemrégiben az ÉS hasábjain zajlott egy többé-kevésbé termékeny vita, amelyben több szerző azt állította, egyebek közt azért van válságban a felsőoktatás, mert a középiskola problémái a diákokkal együtt szisztematikusan bekerülnek az egyetemre. Szerinted válságban van-e a középiskolai oktatás, s azon belül az irodalom- és nyelvtanoktatás?
 
XML csatorna