Filozófia és természettudomány
Miért ragadtunk le a 19. századi fizikai világképnél?
Nem vagyok természettudós, filozófiát hallgatok. Mégis egyre többet találkozom a filozófiában a természettudományokra való hivatkozással. Dehát, mondom én, nem vagyok természettudós. Ha nem vagyok az, akkor a természetről mi alapján akarok kijelentéseket tenni? És mi alapján hivatkozom a tudományra amit nem is értek? Ilyen dolgokról hogy okság, meg anyag meg hasonlók.
A filozófiai köznyelvben az az újkeletű szokás harapódzott el, hogy hivatkozunk a józan, természettudományos világnézetre, de nem vesszük figyelembe azt hogy annak az iskolákban tanult felfogása több (de legalább egy) száz éves. Azóta a természettudomány messze elrobogott a gőzgépekkel és a mikrochippekkel, de mi még mindig azokkal a tudományos feltevésekkel magyarázzuk a fogalmainkat amiket akkor elfogadtunk, amikor Newton mondta meg a tutit.
Pedig ha valaki a kezébe vesz egy elméleti fizikáról, vagy genetikáról szóló könyvet, akkor ott olyan hajmeresztő állításokkal találkozik, amelyek csaknem mindenben ellentmondanak a jó öreg empíristák fixaideáinak, amik alapján a fizikát leírjuk.
Miért nem ismeri a filozófia a fizikát?
Miért van szüksége a fizikusoknak saját filozófiára (hiszen mi nem foglalkozunk velük)?
Mindenkinek további szép estét.

Friss hozzászólások
11 hét 5 nap
11 hét 5 nap
11 hét 5 nap
11 hét 5 nap
11 hét 5 nap
11 hét 5 nap
11 hét 5 nap
13 hét 19 óra
13 hét 19 óra
13 hét 19 óra