Hangulatok
Gyakran éri az analitikus filozófiát az a vád, hogy az emberi létezés alapvető kérdéseivel egyáltalán nem foglalkozik, s hogy emiatt aztán nem is releváns, nem érdekes azok számára, akik a filozófiától elsősorban ilyesféle elemzéseket várnak el. Így aztán sokan a kontinentális filozófusokhoz fordulnak, fenomenológiával vagy hermeneutikával kezdenek foglalkozni.
Nos, ezt a jellemzést nem tartom igazán korrektnek, igazságosnak. Utánanézve a kérdésnek (amennyire lehetőségeim engedik), egyrészt azt derítettem ki, hogy az utóbbi években analitikus szerzők több könyvet, tanulmányt írtak a "meaning of life" témakörben, érdekes volna ennek alaposabban utánanézni.
Másrészt információim szerint igencsak ritkán fordul elő, hogy egy kortárs fenomenológus egy-egy konkrét fenomenológiai kérdéssel önállóan fogalkozna. Ehelyett inkább a "nagy elődök" (Husserl, Merleau-Ponty stb.) műveinek értelmezésével, elemzésével vannak elfoglalva.
Max Scheler szerint a fenomenológiára alapozott filozófia első alapvető jellemvonása: "a legelevenebb, legintenzívebb és legközvetlenebb élménykapcsolat magával a világgal - azaz azokkal a dolgokkal, amelyekről éppen szó van." Manapság mintha ezt az intenzív élménykapcsolatot a fenomenológusok elsősorban nem a világ dolgaival, hanem az említett szerzőkkel alakítanák ki.
Ennyit akartam általánosságban mondani, ehhez is várok hozzászólásokat. Emellett azt javasolnám, hogy beszéljünk egy konkrétabb témáról is. Kétségtelenül jogos az a szemrehányás, hogy az analitikus elmefilozófiában az érzésekkel, érzelmekkel, hangulatokkal mostanáig eléggé mostohán bántak. Az utóbbi időben az "emotions" címszó alatt részletesebben foglalkoznak velük, de úgy tudom, ezt a kérdést főleg a kognitív pszichológián belül vizsgálják. Azt sem lehet viszont állítani, hogy teljesen figyelmen kívül hagyták volna: néhány analitikus már korábban is foglalkozott vele, Ryle például A szellem fogalmá-ban a hangulatok diszpozicionális elemzésével próbálkozott.
Mármost őszintén szólva nem igazán értem, amit Heidegger a Lét és idő-ben a hangulatok szerepéről ír. Arra lennék kíváncsi, van-e hasonlóság közte és pl. Ryle között, mi a hangulatok ontológiai jelentősége Heidegger szerint, miért jelentenek valamiféle eredeti viszonyulási módot a világhoz, stb?

Friss hozzászólások
1 év 13 hét
1 év 50 hét
2 év 12 hét
2 év 12 hét
2 év 13 hét
2 év 14 hét
2 év 17 hét
2 év 36 hét
2 év 45 hét
2 év 45 hét