"33" híres analitikus filozófiai mű
Kezembe került tegnap a régi lakásomban a 33 híres bölcseleti mű (Móra, 1995) című könyvecske, melynek én annak idején, a felvételikor, elég jó hasznát vettem legalábbis a Meditationes (Boros), a Társadalmi szerződés (Ludassy) és a Tiszta ész (Tengelyi) kapcsán. Valamint eszembe jutott az a vita, amit a hiányzó fordítások ügyén folytattunk nemrég. És e 2 dologból egyértelműen jött az ötlet: hogy a leghasznosabb nyomtatott,és/vagy netes/online dolog a magyar nyelvű analitikus filozófiai kultúra kapcsán az lenne ha megcsinálnánk ezt a műkivonatolást, gondolatmenet rekonstruálást a magyar piacról hiányzó überfontosnak gondolt analfil művek kapcsán. És mondjuk írhatnánk mindegyik, pár oldalas kivonat után egy egy-kétoldalas Kortárs Kritikai Pozíciók x mű esetében. Én nem tudom hány műről van szó, de sztem ismerünk annyi embert, hogy össze tudjunk hozni egy írógárdát. Kezdem a műfelsorolást:
Lewis: Plurality (ezt pl. én el tudom vállalni, de biztos sokan jobban ismerik nálam)
Lewis: Counterfactuals (na mit szólsz ehhez a megoldáshoz az értelmetlen fordítás helyett, Márton Miki?, például felkérhetjük Máté Andrást)
Parfit: Reasons and persons
Kripke: Naming and necessity (erre biztos sok vállalkozó akad)
Quine: Word and Object (Forrai?)
Nozick: Invariances, esetleg Philosophical Explanations (bár itt nem egy szigorú gondolatmenetről van szó, hanem N. az ún. nem kényszerítő, magyarázatos metafilozófiáját alkalmazza legkülönfélébb filo aldiszcíplinák kapcsán, e 2ből vállalnák fejezetrekonstrukciókat szívesen).
Davidson: ? (Az a probléma, hogy itt nagy egybeművek kivonata a gondolat, nem nagyhatású tanulmánykötetek rekonstruálásáé, de ez kérdés sztem.)
Putnam: ? Reason, truth and history ???
Stalnaker ??
Bernard Williams: Problems of the Self és/vagy Ethics and the Limits of Philosophy (ezt asszem vállalnám)
Thomas Nagel: ?
Külön kérdés, hogy mit kezdjünk a nagyarc polfilozófusokkal és itthon ismeretlenebb műveikkel (Rawls, Nozick, Dworkin, Sandel), mert ebben a műfajban nem nagyon fontos az analfil címke. (Amúgy ez érv lehet amellett, hogy mégiscsak valami fizikalizmus, empirizmus szerű cucc mocorog az analfilben, hacsak olyan hard területeken számít igazán a dolog, mint metafiz, ismelm, logika, nyelvfil.)
No mit szóltok a dologhoz? Sztem egy ilyen művet kurva nagy haszonnal forgathatnának a kezdő undergradok.
És ez sztem jobban passzol a logikus, érvtökéletesítő, rekonstruáló, ahistorikus (értsd: nem a szöveget, mint kortükrőző egybeműalkotást tisztelő) analfil attitűdhöz. (argument respect analfil, és textrespect kontfil :O))
És kiadhatná a Szabad Változók Egyesület.

Friss hozzászólások
11 hét 5 nap
11 hét 5 nap
11 hét 5 nap
11 hét 5 nap
11 hét 5 nap
11 hét 5 nap
11 hét 5 nap
13 hét 1 nap
13 hét 1 nap
13 hét 1 nap