Formális ontológia

Viszonylag régóta izgat, hogy mi is a formális ontológia és hogy filozófiailag ez mennyire lehet érdekes - annyit tudok, hogy 1 nagy csomó ember dolgozik benne: nyelvészek, informatikusok, filozófusok, üzletemberek.

Épp most olvasom Szeredi Péter - Lukácsy Gergely - Benkõ Tamás: A szemantikus világháló elmélete c. könyvét, és abban szó esik ezen ontológiákról (igenigen: többesszámban).

Egy ízben olvastam eddig (és magyarul) tudományfilozófiai értekezést erről (nevet nem említek, de a HPS-en van az illető), amelyben egyfajta mérnökfilozófiának lett titulálva a dolog. Nos, akár így van, akár nem, számomra ez egy erősen lepusztított, és éppen ezért erősen letisztult ontológiai gondolkodásnak tűnik. Sok (jó) szó esik a könyvben továbbá a leíró logikákról is.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.
Varasdi Károly, 2006, január 16 - 17:25

Azért van. Barry Smith, aki eléggé nyomul a formális ontológiákban, a Formal Ontology, Common Sense and Cognitive Science című (hát, bizony elég hosszú) cikkében nagyon sok érdekes gondolatot vet fel ezügyben. (És mellesleg kiáll a józan ész védelmében is, ami releváns lehet a Boldizsárral folytatott - bár kissé leült - vitánkban is.)

Hardi János, 2005, december 30 - 13:14

És köszönöm a linket, bár a kérdésre nem kaptam választ - vagy az lenne a válaszod, hogy a formális ontológiának az SW esetében semmiféle filozófiai relevanciája nincs?

füli, 2005, december 29 - 09:56

Szerintem a Szemantikus weben értelmezett ontológia elsősorban megegyezésen alapulófogalmi rendszer formális, egyértelmű leírása. Az ontológia osztályokból, példányokból és kapcsolataikból áll, tulajdonképpen egy logikával rendelkező tezaurusznak tekinthető.

Ajánlom a témában egy pár hete megjelent, igen jól követhető könyvet: Gottdank Tibor: Szemantikus web - Bevezetés a tudásalapú Internet világába http://www.computerbooks.hu/Szemantikus_web/index.shtml

Hardi János, 2005, november 9 - 10:00

Amennyire látom van neki köze http://www.formalontology.it/, APA workshop, meg még sorolhatnám. A dolog érdekességét az adja, szerintem, hogy egy jól megfogható logikai/szemantikai háttérrel egy-egy adott terület (ha tetszik domain) fogalmilag lefedhető.

Nem vagyok igazán Kant-szakértő, de pl. ebben az értelemben Kant is formális ontológiát művelt a TÉK-ben. Domain-nek mondjuk felvette a természetet (huh!) és megpróbálta úgy kiemelni a struktúráját, hogy az valamiképpen illeszkedjen fogalmi kerete(in)khez - és talán vice versa.

Mostanság valamiért a szemantikus web elképzelés (a "világ" gépi értelmezése) kapta fel/motiválta ezt a gondolkodásmódot, de azért megemlíthetjük, hogy a metafizikailag érdekes fogalmak kidolgozása történik itt, pl. esemény, okság, létezés, individuum stb.

Gyenis Balázs, 2005, november 8 - 19:55

Varga Petit kell erről megkérdezni, ő e téma környékén csinálja a PhDjét a Műszakin a mesterséges intelligencia programban. Amennyire tudom, nincs sok köze a filozófiához, csak a terminológia van kölcsönözve.
GyB

Varasdi Károly, 2005, november 8 - 15:24

Mi az a "mérnökfilozófia"? A mérnöklét metafizikai elemzése? :)