Analitikus (elme-)filozófia és a reinkarnáció fogalma
Valakivel egyik nap a reinkarnációról beszélgettem és utána azon gondolkodtam, hogy ez talán egy olyan fogalom, amit analitikus eszközökkel igen jól lehet(ne) vizsgálni és kritizálni, de én sajnos nem nagyon tudok ilyenről az irodalomban. Ha nincs is, az kár, mert ez az embereket általában is érdekelné, hiszen ha kiderülne, hogy a dolog valahogy védhető vagy mindenképpen elvetendő, akkor ennek elég nagy jelentősége volna.
Például egy azonossági hipotézisben hívő elmefilozófus szerint valószínűleg lehetetlen a dolog, de biztos, hogy egy funkcionalistának is ezt kell mondania? Persze, maga a fogalom sem tiszta és egyszerű, hiszen egyből beleütközünk a (személyes) azonosság körüli problémakörbe. Egy személy élettartamán belül az időbeli azonosságot magától értetődő módon feltesszük, annak ellenére, hogy például az illető testének molekulái állandóan cserélődnek. Van-e az életnek olyan éles határa, ami egyértelmű gátat szab a további azonosításnak? Ez a kérdéskör szerintem mindenképpen jó gyakorlóterep az elmetornára és az absztrakt elmefilozófia egy érdekes alkalmazására, függetlenül attól, hogy kinek mi a személyes megérzése a dologgal kapcsolatban.

Friss hozzászólások
1 év 13 hét
1 év 50 hét
2 év 12 hét
2 év 12 hét
2 év 13 hét
2 év 14 hét
2 év 17 hét
2 év 36 hét
2 év 45 hét
2 év 45 hét