JSTOR hozzáférési pontok Magyarországon

Bodnár István utánajárt (köszönjük!), hogy hol és miképp lehet hozzáférni Magyarországon a JSTOR gyűjteményeihez. A lista nyilván nem teljes, ebből kifolyólag nyugodtan bővíthető :)

Library of Central European University, Budapest
Központi Statisztikai Hivatal Könyvtára, Budapest

Az EISZ-ben egyelőre nincs (lehet, nem is tervezik) benne a JSTOR; hogy mi van benne, arról itt lehet tájékozódni.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.
Hardi János, 2006, június 18 - 09:39
Kovács Dávid Márk, 2006, június 17 - 14:02

Elvileg a CEU-n is van valami kereső izé, amivel lehet cikkeket keresni tematikusan, de sajnos fogalmam sincs, hogyan.

ScienceDirect az ELTE-n is van, a jogi karon legalábbis biztosan.
El tudom képzelni, hogy a budapesti egyetemeken pontosan azért nincs JSTOR, mert eléggé el nem ítélhető módon abból indulnak ki, hogy aki elég erőszakos, az úgyis eléri majd máshonnan.

János, nem mondanád el, hogyan lehet kívülről csatlakozni az eiszhez, de főképp a Web of Science-hez? Nekem nem sikerült sehogy se. Sokat segítene, bár igazából csak a "citation warning" opciót szoktam használni. Viszont azt az egyetemről elég nehézkes intézni.

Hardi János, 2006, június 15 - 08:17

Az összes Mo-i egyetem, több főiskola hozzá tud férni a ScienceDirect-hez (ha jól tudom az Ingenta-hoz nem). Az EISZ-ben lévő SCOPUS nagyon jól használható az SD mellett.

Az egyik fő bajuk az EISZ-használóknak, hogy nem tudnak az engedélyezett ip tartományon kívülről csatlakozni az EISZ proxy szerveréhez (mert ha jól láttam, az EISZ végülis egy proxy 'csupán'). Van erre megoldás, az EISZ oldalán is fent van, szóval ez ilyen lamerkedés miatt nem megy.

Több külföldi E-iromány adatbázis egyébként technikailag (is) szigorított nemrégen (a kívülről csatlakozókkal kapcsolatban), mert 'rosszindulatú' emberek kihasználtak egy biztonsági rést. Remélem, ez nem fog oda vezetni, hogy letiltják végül a külső kapcsolódást :)

Egy ízben volt alkalmam betekinteni egy ilyen (az USA-ban tulajdonképp 'vidéki' 'egyetemecskének' számító intézményen keresztül elérhető) gyűjteménybe: az, hogy "ámultam és bámultam", nem kifejezés.

Mert, hogy a JSTOR, SD, Ingenta és más nagyobb gyűjtemények alapból fent vannak, nem probléma; de emellett az adott intézmény (vagy épp a hallgató) profiljába vágó bődületes mennyiségű híradatbázis (oké MTI van itthon is), lexikon (oké Akadémiai stb. van itthon is), folyóiratgyűjtemény (huh, na ebből rendesen le vagyunk maradva), de olyanok, hogy ha ott nem találsz meg valamit, akkor azt végképp neked kell megírni :)

Mindez elképesztően sok pénzbe kerülhet; az ellenérték azonban ténylegesen megvan: nem naprakész, hanem percrekész minden, ami tudható.

Gyenis Balázs, 2006, június 14 - 10:26

Egyébként a JSTOR honlapján van egy lista, honnan érhető el a szolgáltatás, Magyarországról eszerint:

Central European University
Corvinus University of Budapest
Debrecen University
Hungarian Central Statistical Office
National Bank of Hungary

Debrecennek van, az ELTEnek és a Műegyetemnek nincs. No comment.

GyB

Gyenis Balázs, 2006, június 14 - 10:09

A JSTOR mellett számít az is (sőt!), honnan lehet elérni az ingentaconnect-et vagy a sciencedirect-et. A Közgáz könyvtárnak, ha jól emlékszem, mindháromhoz volt limitált hozzáférése (JSTOR, most úgy tűnik, már nincs). Hogy ma mi a helyzet, annak kiderítéséhez alaposabban át kéne böngészni a Budapesti Corvinus Egyetem Központi Könyvtárának honlapját.

Egyébként a CEU nem fizet elő a teljes JSTORra, csak egy részére; a KSHról nem tudok semmit.

GyB