Új kollektív (web 2.0) project: Larry Sanger: Debate Guide Summary

Egy új, kollektív kezdeményezés indult Larry Sanger Ph.D., a Wikipédia volt társalakítója és a Digital Universe egyik alakítója vezetésével, és a Digital Universe Foundation támogatásával.

A project neve "Debate Guide Summary". A kezdeményezés lényege, hogy különböző filozófiai, politikai tudományos és ha akad, akkor egyéb jelentős vitákról olyan összefoglalót készítsen, amely jól feltérképezi a különféle lehetséges érveket és ellenérveket és útmutatást ad a további olvasmányokhoz.

Egy ilyen összefoglaló moderációval történik, a moderáció célja pedig, hogy az összefoglaló minősége jó legyen, és ne legyen elfogult egyik irányba sem. Az olvasó feladata eldönteni, hogy mit von le konklúziónak.

Az összefoglalóban elsősorban nem saját kutatás bemutatására számítunk, hanem ismert, referálható érvekre.

A project viszonylag hierarchikus de demokratikus is igyekszik lenni, amennyire lehet. Fontos, hogy a magas minőséget tudjunk teljesíteni.

A projectecben nagy szükség volna hozzáértő szakemberekre filozófiából, de persze minden más érdeklődőkre is.

Egy jó kiindulási pont talán ez, és majd meglátjátok:

http://www.textop.org/wiki/index.php?title=Proposed_debate_summaries

A project prototípusként fut egy wiki szoftveren. Egyelőre angolul.

Kérlek titeket, hogy teljes, igazi név megadásával, egyfajta rövid CV leírásával regisztráljatok, hogy tudjuk, ki kicsoda, mihez érthet!

A Textop Wikiben van egy Outline Project is, az is érdekelhet valakit, én azért nem erről írtam, mert engem nem érdekel annyira.

Ezt a levelet kérlek add tovább, ha ismersz más filozófiával foglalkozó levelezőlistákat vagy fórumokat!

Brendel Mátyás