Cillit Bang!

Én nem tudom, ki mibe szerelmes, mármint ami az operációs rendszerét illeti, én megtaláltam az igazit.

Operációs rendszer (ajj, de hülye egy név), életünk párja azért talán nem, de lehet jóbarát és munkatárs. Na ő az. Már nem ingyenes a szentem, de némi ügyeskedéssel azért könnyen hozzáférhetünk.
GyB kolega már úgy született, hogy a párnája alá pingvint bújtattak, nekem ez nem adatott meg, és sokáig nem találtam meg Őt. A Unix nekem egy mosópor, vagy újabban egy motor-kenőolaj (tényleg: hogy is van ez?). A juniksz klónok közül megszerettem a BSD családot, el is jártam hozzájuk gyakran, tetszett bennük sok-sok minden. Az ördög persze nem alszik, így tönkretettem biztos kéz híján a szent NTFS partíciókat, ezernyi "érdekes" dolgot törölve.
LeSzabó (maradjunk a rövidítéseknél) világosított, hogy van olyan, hogy Mandrake, és erről a sárkányos dolgoról beugrott sok minden, de továbbmenve megtudtam, hogy nem kell néki sok load, van ingyenes, meg van ami nem, és ami nem az, az is jó. Hát ha az is jó, akkor beáldozok 3 cd-t, a full stuff csak 20 USD egyébként.
Most hirtelen nem is értem, ha 20 USD (egyébként), akkor miért nem az van az egyetemi gépeken, mármint itthon. Közbeszerzési verseny van, vagy mi? Hogy a MS nyissa meg a kódot? Nincs az az isten! - mondják (vagyis olvasom).

Kit zavar, hogy az Open Source != Free Software?

"Három Mandrivát egy százasé'!" - és még ez sem igaz, mert csak 60.

 

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.
Hardi János, 2006, május 30 - 18:52

Mert hogy kipróbáltam (ha lehet ilyet mondani) ezt az Ubuntut, és hát tényleg :) Robusztus, erős (a debian miatt), úgyhogy őt is megszerettem - akkor ez most OS promiszkuitás? :D szvsz nem sok különbséget látok a Debian és az Ubuntu között, legalábbis első pillantásra, talán csak a 2 dvdnyi bináris riasztó kissé :)

Simonyi András, 2005, december 6 - 12:10

well, az Ubuntu története elég regényes ;-). Egy dél-afrikai IT milliomos találta ki és pénzeli a fejlesztést, aki nem mellesleg a második fizetős űrutazóként vonult be a történelembe -- ezzel egyúttal az első afrikai űrhajós címet is megszerezve.

Valóban szoros a kapcsolat a Debiannal: Pontosan félévente(!) adnak ki egy-egy verziót -- a fejlesztés mindig az aktuális Debian unstable-ből indul ki. A javítások aztán elvben bekerülnek a Debianba is. Ha valaki jobban szereti a KDE- t, mint a Gnome-ot, akkor érdemes egy pillantást vetnie a Kubuntura is. (Igen, a név hülyeségét még lehetett fokozni :-)

Politikafilozófusoknak mindenképpen a Debiant ajánlom: tudtommal az egyetlen disztró, melynek fejlesztői Társadalmi Szerződést kötöttek...

Hardi János, 2005, december 4 - 21:44

A fool neve ellenére aranyos rendszer (feltettem), tkppen egy debian klón nem? Minden up-to-date benne, ez már döfi :)

Simonyi András, 2005, november 23 - 15:06

nekem az egyik legnagyobb online élményem egy japán szójaszósz reklámparódia volt: kikkoman, a szuperhős. Hátha valaki még nem ismeri...

Csordás Attila, 2005, november 22 - 20:39

Én Balázs posztjának megtekintésééig 3 röhögőgörcsöt kaptam ma.
A reggel kezdődött azzal, hogy sztahanov ajánlása alapján megnéztem ezt a 2 linket:
http://www.boreme.com/boreme/funny-2005/ipod-flea-p1.php

http://homepage.mac.com/ibook238/.Movies/SteveJobsSNL.mov

Aztán kora délután megnéztem a haverom videoPodján egy Python részletet, Podom beszámolója (mert persze ő is ott volt velem) erről a a Podómiában olvasható.

Most meg Ballmer és az ő diadalittas hím gorilla mozgása. Ez kész. Úgy látszik kezd felengedni a hangulat itt, hogy egyre többször kerülnek szóba teches témák. Ezek szerint vége van a "bölcsészösszeesküvésnek". :O)

Gyenis Balázs, 2005, november 22 - 19:54

Én vettem a lapot. Ha már remix, ezt viszont csak mostanában láttam, iPod-őrülteknek kötelező. Ha valaki nem tudná, miről lenne szó, előbb nézze meg, hogyan nyitja meg workshopjait a világ egyik leggazdagabb embere: google video presents Steve Ballmer, CEO of Microsoft.

GyB

Hardi János, 2005, november 22 - 19:13

Most aztán jól utána kell néznem, hogyan is kúszhat fel a tigris egy PC-re... :)

Biztos veszitek a lapot, de nekem ez a Cillit Bang! remek remixe után most már szótáram részét képezi...

Gyenis Balázs, 2005, november 22 - 17:41

... gondolkodnom azon, hogy mi az, ami legális a gépemen.

GyB

Simonyi András, 2005, november 22 - 17:37

Nem téved GyB kolléga az illegalitás göröngyös ösvényére a hétvégén?? ;-)

Gyenis Balázs, 2005, november 22 - 17:32

GyB kollega most éppen erre csorgatja a nyálát, a hétvégén fel is nyomom a Dell-emre. Bár jelenleg 10 dollár saját tőke felett rendelkezem, gyűjeni fogok az intel-magos szépségre, és hamarosan hármas boot biztosítja majd, hogy ne tudjak tenni a gépfüggőség ellen. Tigris teázik pingvinnel az ablakok előtt.

GyB

Hardi János, 2005, november 22 - 11:26

Hát igen, ezekből sok van, és kinek mi jön be. Az egyetemi dolgot csak azért hoztam fel, mert mint ha "csak az a jó, amit megveszünk" címszóval futtatnák a windozert mindenhol (tisztelet a kivételnek). Tulajdonképpen még akkor is olcsóbb a fizetős Linux, ha az egyetemi kedvezménnyel hasonlítod össze, amit a Win-re adnak :)

Tegyük hozzá, ha elkavarom pl. a képernyőbeállításokat L alatt, kell némi bogarászás, amíg sikerül a konzolt "eltüntetni" :) Nekem ez tegnap este sikerült, aztán 20 perc múlva "visszaállt" a KDE, bár csak azért kellett 20 perc, mert a korábbi (hasonló) BSD alatti bénázás tapasztalatai már kissé elhomályosultak.

Simonyi András, 2005, november 22 - 09:37

Ha már a vallomásoknál tartunk, akkor én a Debian linuxra esküszöm, laikusabb felhasználóknak meg az Ubuntura (ezek semmilyen értelemben sem fizetősek, sőt az Ubuntu ingyenesen küld neked CD-t, ha igényled). A Logika Tanszék 4 gépéből ebből adódóan 3-on Debian fut. Szóval ezért nincs az egyetemi gépeken Mandriva ;-).