Irodalom, irodalomtudomány

XV. JAK Tanulmányi Napok: "Az ítélőerő kritikája" -- a kortárs magyar kritika helyzete

XV. JAK Tanulmányi Napok:
„Az ítélőerő kritikája” – A kortárs magyar kritika helyzete
Petőfi Irodalmi Múzeum, Vörös terem
2007. október 5–6.

A tizenötödik JAK Tanulmányi Napok témája: a kritika. Főként, de nem kizárólag az irodalomkritika, és főként, de nem kizárólag annak mai helyzete hazánkban.
Délelőttönként húszperces előadások hangzanak el, és bőséges idő lesz az általuk provokált viták lefolytatására is. Délutánonként egy-egy kerekasztal-beszélgetésre kerül sor. Pénteken négytől napi-, hetilapok és folyóiratok könyvkritikai rovatainak szerkesztői beszélgetnek szakmájuk kérdéseiről. Szombaton fél háromtól arról az új (vagy nem új) helyzetről lesz szó, amelybe a kritika az internetes nyilvánosságban került: a résztvevők bloggerek, fórumozók, szerkesztők és kritikusok.

 

Az ön-írás két változata: Márai Sándor és Szabó Lőrinc

A 10 éves Magyartanárok Egyesülete december 9-én, szombaton 10 órától Az ön-írás két változata: Márai Sándor és Szabó Lőrinc címmel konferenciát és szakmai napot, valamint születésnapi közgyűlést tart a Kossuth Klubban (Budapest VIII., Múzeum utca 7.)

 

Metafora, trópusok, jelentés: konferencia csütörtökön és pénteken

Korábban már hírt adtunk róla, de talán nem fölösleges újra felhívni a figyelmet arra, hogy szeptember 28-án és 29-én, csütörtökön és pénteken lesz a Nyelv - Megértés - Interpretáció konferenciasorozat keretében a kétnapos, Metafora, trópusok, jelentés konferencia az ELTE Filozófia Intézetében. A részletes program és az előadások absztraktjai megtalálhatók a konferencia honlapján.

 

IV. Erasmus Konferencia

IV. ERASMUS KONFERENCIA

2006. június 17-18.

ELTE BTK, Budapest, Múzeum krt. 4., „A” épület, 047.

2006. június 17., szombat

9:30 – 9:45 Köszöntő – Margócsy István, az Erasmus Kollégium tanulmányi igazgatója

I. SZÓREND, JELENTÉS, METAFORA (9:45–11:30)
Elnök: Nádasdy Ádám

9:45 – 10:20
Imrényi András: A magyar szórend alternatív modelljei
Vitaindító: Kálmán László

10:20 – 10:55
Tanos Bálint: Poliszémia, elsődleges jelentés, gyakoriság

 

JAK Tanulmányi Napok - Filozófia és irodalom

A 2006. október 6-án és 7-én a Petőfi Irodalmi Múzeumban megrendezésre kerülő tizenegyedik JAK Tanulmányi Napok témája a "Filozófia és irodalom".

 

Hogy alakult ki a magyar irodalom- és nyelvtudomány?

Az Erasmus Kollégium szervezésében Margócsy István "Hogy alakult ki a magyar irodalom- és nyelvtudomány?" címmel nyilvános előadást tart. Időpont: 2006. május 16. (kedd), 18 óra. Helyszín: Múzeum krt. 6-8., ELTE BTK Főépület, II. emelet, 252. terem. A Kollégiumról bővebben: www.erasmuskollegium.hu
 

Brett Bourbon előadásai

Brett Bourbon (Stanford University) két előadást tart az ELTÉ-n, április 24-én, hétfőn 10:30-tól The Accident and Substance in Reading Modern Poetry címmel, április 27-én, csütörtökön 10:30-tól pedig Being Something and Meaning Something címmel. A helyszín: Ajtósi Dürer sor 19.; hétfőn a 135-ös terem, csütörtökön a 211-es. Brett Bourbon a Finding a Replacement for the Soul: Mind and Meaning in Literature and Philosophy (Harvard University Press, 2004) című könyv szerzője.

 

Konferenciafelhívás: Metafora, trópusok, jelentés

A szeptemberi Nyelv, megértés, interpretáció konferenciasorozat témája az idén: Metafora, trópusok, jelentés. A szervezők május 31-ig várják az absztraktokat; nem csak filozófusoktól, hanem a társtudományok, így többek közt az esztétika, az irodalomtudomány, a nyelvészet, a művészettörténet, a filmtudomány, valamint a kognitív tudomány képviselőitől.

 

A magyar holokauszt női költészete

A Páva utcai Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény 2006. január 14-én szombaton, 14-tõl 19 óráig konferenciát tart A magyar holokauszt női költészete címmel.

 

Sartre-konferencia

A Magyar Fenomenológiai Egyesület Szavak - Konferencia Jean-Paul Sartre születésének századik évfordulójára címmel konferenciát tart. Az időpont: december 19-20. (hétfő-kedd), a helyszín: ELTE BTK Filozófiai Intézet (Bp., 1088, Múzeum körút 4., i épület). A konferencia programja és az absztraktok megtekinthetők a http://sartre.uw.hu/ honlapon.

 

Sartre-konferencia

A Magyar Fenomenológiai Egyesület Szavak - Konferencia Jean-Paul Sartre születésének századik évfordulójára címmel konferenciát tart. Az időpont: december 19-20. (hétfő-kedd), a helyszín: ELTE BTK Filozófiai Intézet (Bp., 1088, Múzeum körút 4., i épület). A konferencia programja és az absztraktok megtekinthetők a http://sartre.uw.hu/ honlapon.

 

Az Ókor folyóirat és a L'Harmattan kiadó lap- és könyvbemutató rendezvénye

MEGHÍVÓ Az Ókor folyóirat szerkesztősége és a L’Harmattan Kiadó meghívja Önt közös lap- és könyvbemutató rendezvényére. Időpont: 2005. szeptember 22., csütörtök, 17.30 h Helyszín: A Magyar Nemzeti Múzeum Lapidariuma Budapest, VIII. ker. Múzeum körút 14–16. Műsor: • Ritoók Zsigmond előadása a platóni Lakomáról • Az Ókor Lakoma-számát bemutatja: Kőrizs Imre • A L’Harmattan Kiadó gondozásában megjelent A rejtélyes Aeneis (szerkesztette Ferenczi Attila) című kötetet bemutatja: Hajdu Péter • A La Caffetteria Stioppéta énekegyüttes koncertje
 

Erasmus Kollégium: pályázat

Az Erasmus Kollégium pályázatot hirdet olyam kiemelkedően tehetséges egyetemi és főiskolai hallgatók számára, akik tanulmányaik mellett tudományos munkát végeznek, önálló kutatást folytatnak. Az idei pályázatoknak az alábbi tárgykörök valamelyikéhez kell kapcsolódnia: - „Állam és magánszféra a gazdaságban és technológiában” - „Társadalmi terek és identitások” - „Nyelv, nyelvi ismeretterjesztés, nyelvfilozófia” Pályázhat valamennyi magyarországi felsőoktatási intézmény beiratkozott diákja. A pályázat formai és tartalmi feltételeiről részletes információ található a http://www.sarok.org/users/erasmus/ címen.
 

Multiple Antiquities -- Multiple Modernities

Multiple Antiquities – Multiple Modernities Antiquities and Their Entangled Histories in Nineteenth-century Europe Conference at Collegium Budapest, June 27-30 with the support of the Fritz Thyssen Stiftung
 

Az Erasmus Kollégium tanévzáró konferenciája

Az Erasmus Kollégium 2005. július 2-3-án tanévzáró konferenciát tart a Professzorok Házának földszinti konferenciatermében (1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 19-21). A kétnapos konferencián az Erasmus Kollégium három évfolyamának diákjai, valamint a magyar és román diákok együttműködésében folyó East-East program résztvevői mutatkoznak be. A konferencia társszervezője a Budapesti Európa Intézet. Minden érdeklődőt szeretettel várunk.
 
XML csatorna