Nyelvészet

Metafora, trópusok, jelentés: konferencia csütörtökön és pénteken

Korábban már hírt adtunk róla, de talán nem fölösleges újra felhívni a figyelmet arra, hogy szeptember 28-án és 29-én, csütörtökön és pénteken lesz a Nyelv - Megértés - Interpretáció konferenciasorozat keretében a kétnapos, Metafora, trópusok, jelentés konferencia az ELTE Filozófia Intézetében. A részletes program és az előadások absztraktjai megtalálhatók a konferencia honlapján.

 

IV. Erasmus Konferencia

IV. ERASMUS KONFERENCIA

2006. június 17-18.

ELTE BTK, Budapest, Múzeum krt. 4., „A” épület, 047.

2006. június 17., szombat

9:30 – 9:45 Köszöntő – Margócsy István, az Erasmus Kollégium tanulmányi igazgatója

I. SZÓREND, JELENTÉS, METAFORA (9:45–11:30)
Elnök: Nádasdy Ádám

9:45 – 10:20
Imrényi András: A magyar szórend alternatív modelljei
Vitaindító: Kálmán László

10:20 – 10:55
Tanos Bálint: Poliszémia, elsődleges jelentés, gyakoriság

 

Mit akar a nyelvtudomány?

Nádasdy Ádám nyilvános előadást tart "Mit akar a nyelvtudomány?" címmel az Erasmus Kollégium szervezésében. Időpont: 2006. április 25. (kedd), 18 óra. Helyszín: Múzeum krt. 6-8., ELTE BTK Főépület, II. emelet, 252. terem.
 

Konferenciafelhívás: Metafora, trópusok, jelentés

A szeptemberi Nyelv, megértés, interpretáció konferenciasorozat témája az idén: Metafora, trópusok, jelentés. A szervezők május 31-ig várják az absztraktokat; nem csak filozófusoktól, hanem a társtudományok, így többek közt az esztétika, az irodalomtudomány, a nyelvészet, a művészettörténet, a filmtudomány, valamint a kognitív tudomány képviselőitől.

 

Erasmus Kollégium: pályázat

Az Erasmus Kollégium pályázatot hirdet olyam kiemelkedően tehetséges egyetemi és főiskolai hallgatók számára, akik tanulmányaik mellett tudományos munkát végeznek, önálló kutatást folytatnak. Az idei pályázatoknak az alábbi tárgykörök valamelyikéhez kell kapcsolódnia: - „Állam és magánszféra a gazdaságban és technológiában” - „Társadalmi terek és identitások” - „Nyelv, nyelvi ismeretterjesztés, nyelvfilozófia” Pályázhat valamennyi magyarországi felsőoktatási intézmény beiratkozott diákja. A pályázat formai és tartalmi feltételeiről részletes információ található a http://www.sarok.org/users/erasmus/ címen.
 

Az Erasmus Kollégium tanévzáró konferenciája

Az Erasmus Kollégium 2005. július 2-3-án tanévzáró konferenciát tart a Professzorok Házának földszinti konferenciatermében (1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 19-21). A kétnapos konferencián az Erasmus Kollégium három évfolyamának diákjai, valamint a magyar és román diákok együttműködésében folyó East-East program résztvevői mutatkoznak be. A konferencia társszervezője a Budapesti Európa Intézet. Minden érdeklődőt szeretettel várunk.
 

A szemantika perspektívái workshop

Az MTA Nyelvtudományi Intézete a Miskolci Egyetem Filozófiatörténet Tanszékének társszervezésében 2005. június 20-án az MTA Nyelvtudományi Intézetben A szemantika perspektívái címmel workshopot rendez, amelyre szeretettel meghív minden érdeklődőt.
 

A jelentésről (nyelv + ész + szem)vel

A Philosophy of Science Colloquium május 30-ai előadása: Sebestyén-Szőllősy András: "A jelentésről (nyelv + ész + szem)vel".
 

Elméleti Nyelvészet Fieszta

A fieszta időpontja: 2004. december 8. 16 órától estig.
 
XML csatorna