Kényszermondatok, kényszeremberek

A kormányfő és az ellenzék vezére az utóbbi napokban felmutatták az önreferenciás problémakör legszebb gyöngyszemeit:

Kormányfő: Minden politikus hazudik.

Tekintve, hogy a kormányfő politikus, csak hazudhat; de akkor van olyan politikus, aki igazat mond (Epimenidész paradoxona). Úgy tűnik egy ilyen szerepre szükségszerűen kell, hogy jelentkezzen valaki (van olyan ember, aki kényszeres késztetést érez a szerep vállalására). Ez meg is történt:

Az ellenzék vezére: Én igazat mondok.

Ezzel elérkeztünk a legszebb episztemológiai problémák egyikéhez: ha feltesszük, hogy létezik igazságértéke ennek a mondatnak, akkor vajon mi az? (Az igaz paradoxona).

Már csak a hazug paradoxona hiányzik: Most (is) hazudok.

 

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.
ivan3, 2006, szeptember 26 - 12:20
andras_ferenc, 2006, szeptember 26 - 09:04

Az igaz paradoxona egy bővített változata a következő. Volt egyszer egy király aki csak egy hétig uralkodott, és uralkodása alatt minden nap csak egy mondatot mondott, mely mondatok minden esetben megítélhető tartalmúak voltak az igazság szempontjából. A pénteki napon ezt mondta: „A király mindig igazat mond.” Vajon e-szavaival igazat mondott vagy hamisat? Tegyük fel, hogy a király lehetséges mondatait megszámoztuk úgy, hogy az igazak pozitív páratlan számot, a tagadásuknak megfelelő hamisak viszont páros számot kaptak. Teljesül továbbá, hogy egy igaz p mondatnak megfelelő n számhoz, -n-1 negatív páros szám tartozik, mint a ’non-p’ neve. Ekkor a tények állása egy Excel táblázatban ábrázolható, ahol az egyik lap a valóságot, a királyság történetét, a másik lap a király talányos mondatának a tényektől való függését ábrázolja. (http://ferenc.andrasek.hu/doc/king.xls) Ebből látható, hogy a király pénteki napon elhangzott mondatát csak akkor értékelhetjük egyértelműen, ha valamelyik másik mondata hamis volt. Más esetben a pénteki mondat igazságértéke visszahat önmagára, és ekkor igazságértéke nem meghatározott, lehet igaz is, hamis is. Hogy a mostani politikai helyzetben ki a krály azt én nem tudom. üdv.ferenc

Eszes Boldizsár, 2006, szeptember 24 - 10:52

Kicsit tágabb összefüggésben ide tartozhat ez a nemrég elhangzott kormányfői megnyilatkozás is:

Nem hazudtam, de nem bontottam ki az igazság minden részletét.