Sartre-konferencia

A Magyar Fenomenológiai Egyesület Szavak - Konferencia Jean-Paul Sartre születésének századik évfordulójára címmel konferenciát tart. Az időpont: december 19-20. (hétfő-kedd), a helyszín: ELTE BTK Filozófiai Intézet (Bp., 1088, Múzeum körút 4., i épület). A konferencia programja és az absztraktok megtekinthetők a http://sartre.uw.hu/ honlapon.

 

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.
Sipos József, 2006, január 15 - 10:14

...ha már így jártam.

Tudja a fene! Nem hiszek a sorsban, de az utóbbi időben annyi véletlen történt velem, hogy már-már sorsszerűnek mondhatóak azok az események.
Szinte minden lényeges dologról lemaradok, vagy késve tudom meg. Pedig ez most tényleg fontos lett volna. Itt Miskolcon nem nagyon van olyan, aki ért Sartre filozófiájához. több, mint 2 éve próbálok szakdolgozni belőle, de nem nagyon megy, mert ha elakadok nincs aki segítsen. Panaszkodom tudom, de egyelőre nem tudok mást. A neten való keresgélésről meg annyit, hogy most is ősrégi linkeket hoz első helyen a google, és ezt csak a tizedik helyen!

Ami meg az analitikus kontra kontinentális dolgot illeti, mármint azt, hogy az analitikusok szerint a kontinentális filozófiában a vita lehetetlen: nos ezzel jómagam se értek egyet, és gondolom ezzel nem vagyok egyedül. Az már egyszer igaz, hogy az angolszász filozófusok értelmezése alapján talán nem is filozófia amit mi művelünk... de ezzel se értek egyet.

Gyenis Balázs, 2006, január 14 - 20:39

Ha minden igéret igaz, és én is jól emlékszem, Bárány Tibi hamarosan ír az egyik ilyen vita kapcsán egy blog-posztot, érdemes lesz figyelni.

GyB

Rónai András, 2006, január 14 - 20:27

az előadások: egy részük a Pro Philosophiában, másik részük a Vulgoban, harmadik részük pedig majd az interneten.
Amiről tényleg lemaradtál, azok a viták voltak, pedig jobbára nagyon színvonalas és érdemi viták folytak, rácáfolva azokra, akik szerint erre a kontinentálisok alkatuknál fogva nem képesek :)

Sipos József, 2006, január 14 - 20:18

Sajnos erről (is) lemaradtam! Elszomorít, de ez van... remélem az előadások szövege megjelenik nyomtatott formában valamelyik folyóiratban!

Rónai András, 2005, december 13 - 02:23

A hír szövegébe nem akartam beírni, csak ide hozzászólásnak: az előadások többsége fenomenológiai (tehát nem marxista stb.), illetve lesz több irodalmi-színházas-művészeti témájú is. Az analitikusoknak csemege lehet Tőzsér János: Természetes realizmus és a tárgyak érzéki tapasztalatának fenomenológiája című előadása (hétfő 11:30).
Különben is, Sartre az analitikusok egyik kedvenc fenomenológusa (régebben úgy mondták: egzisztencialistája), mert jól lehet cáfolni; és ahogy az absztraktokat elnéztem, az előadók többsége szintén nem fog egyetérteni az öreggel...