Megjelenés: Szabad Változók (http://www.szv.hu)

Az ítéleterőben való hit kritikája

Szerző: Laczó Ferenc
Létrehozva: 2006-01-31 13:17

Meglepett (és kellemes egyáltalán nem volt) az, hogy másfél évtizeddel a rendszerváltás után milyen erős az ítélkezésre való hajlama sokaknak, a „zsigeri tudás” milyen „fenséges” tort ül napok óta. Mintha nekünk [(igenis!) távolállóknak, kiknek ismeretei részlegesek, hiányosak, átérzőképességünk pedig véges, már ha egyáltalán próbára tesszük)] kellene elítélni Szabó Istvánt [igencsak jellemző, hogy ezt a tényfeltárást kapásból leleplezésként nevezik meg – mintha a tény már önmagában (úgymond) helyretenné az embert], vagy megbocsátani őneki (mintha nekünk tett volna rosszat, minket bántott volna meg, és ezért nagylelkűek lehetnénk/illene lennünk vele szemben hirtelen). Mintha nemcsak egyből értenék, hogy „miről is van itt valójában szó,” és hogy mindez morálisan-politikailag mit is jelent pontosan, de egyben ránk is tartozna kimondani a (végső) szentenciát. Mintha a mi illetékességünk magától értetődő lenne...

Mindent elolvastam az elmúlt héten, ami elérhető volt (többek között azért is, és ezt hadd jegyezzem meg, mert nagyra tartom, sőt, szeretem Szabó munkásságát), de bizonytalan vagyok - és nem akarok „egy ítéletet” hozni (, most még semmiképpen). Petíciót sem írok alá, és nem szeretnék hangoskodni se véleményemmel, ugyanis tiszteletben szeretném tartani, hogy Szabó ezt nem így akarta a nyilvánosság előtt feldolgozni. (Mert kísérleteket igenis tett erre, magánemberként is, művészként is. Azt meg, hogy az ÉS-ben jogosulatlanul jelent meg mindez, igen fontos pontnak érzem, de ebbe nem kívánok belemenni.)

Az lenne a fő érv ez ellen a tisztelet ellen, hogy „az országnak tudnia volt joga (már korábban)”? Szomorú leírnom, de értelmes, nüánszolt véleményalkotásra ennyire felkészült (felkészületlen) országunkat nem tudom mennyire szabad illetékesnek tartanunk, "jogát a tényekhez" abszolutizálni. Legyen ez automatikus, a kontextus fölvázolására tett kísérlet és a mérsékelt, körültekintő interpretáció igénye nélkül (is) adott jog? Hát, én sem szívesen néznék szembe egy ilyen csámcsogó közvéleménnyel, mely nagyobb hajlandóságot érez a "zsigeri tudásra," mint érzékenységet a részletek iránt, valamint a dráma átérzésére.

Ez akár fórumnyitóként is kezelhető, ha bárki fontosnak érzi az ügy itteni, további tárgyalását.


Forrás URL:
http://www.szv.hu/laczo-ferenc/blog/20060131/az-iteleter-ben-valo-hit-kritikaja