Megjelenés: Szabad Változók (http://www.szv.hu)

Feltalálták már, csak a gonosz lobbi megakadályozta

Szerző: Rónai András
Létrehozva: 2006-11-22 18:12

Mindannyian ismerjük (filmekből és kiagyalójuk által komolyan vett összeesküvés-elméletekből) azt a történetsémát, hogy "már feltalálták a benzin helyett sokkal gazdaságosabb, környezetkímélőbb, megújuló energiaforrás által hajtott autót, csak a gonosz kőolaj-lobbi megakadályozta, hogy a világ értesüljön erről az egyébként mindenkinek (leszámítva őket) rendkívül kedvező megoldásról, mert az anyagi érdekeikkel ellentétes volna".
Érdekes módon csak viszonylag kevés variációja létezik; pedig a séma rendkívül izgalmas megoldásokra ad lehetőséget. Íme néhány:
Már feltalálták, hogy hogyan lehetne szabályozni az időjárást, csak a gonosz esőkabátlobbi megakadályozta, hogy a világ értesüljön erről az egyébként mindenkinek rendkívül kedvező megoldásról.
Már feltalálták az antigravitációs meghajtót, csak a gonosz repülőgép-, autó-, metró- és gördeszkalobbi megakadályozta, hogy stb.
Már feltalálták azt az eljárást, amivel minden konfliktust az összes résztvevő fél legnagyobb elégedettségére rendezni lehetne, csak a gonosz jogász- és politikuslobbi stb.
Már feltalálták azt az eljárást, amivel minden kérdésünkre választ kaphatnánk, csak a gonosz filozófuslobbi megakadályozta, hogy a világ értesüljön erről az egyébként mindenkinek (leszámítva őket) rendkívül kedvező megoldásról, mert az anyagi érdekeikkel ellentétes volna.
(Ezt Text úrral közösen dolgoztuk ki, de az alapötlet és pl. a filozófusos alkalmazás az enyém volt, és ő különben sem írta meg.)


Forrás URL:
http://www.szv.hu/ronai-andras/blog/20061122/feltalaltak-mar-csak-a-gonosz-lobbi-megakadalyozta